El programa educativo Futuro Sostenible es un proyecto de la Fundación Novessendes

Novessendes promoverá a los ODS en el aula a través de la Economía del Bien Común

  • El projecte es desenvoluparà entre estudiants, pares i mares i professorat de 10 instituts de la comunitat Valenciana.

  • La primera fase, durant el curs 2019/20, serà una experiència pilot en l’institut de Betxí. I el curs 2020/21 es desplegarà en la resta de centres.

  • A més de la formació als diferents sectors de les comunitats educatives, el projecte contempla activitats de servei a la comunitat, debats i concursos.

 

Si hi ha una certesa entre els defensors d’un món més equitatiu i sostenible, és que, si aquests valors es promouen des de l’aula, serà molt més fàcil que després les persones els practiquenla resta de la seua vida. Sobre aquesta premissa va sorgir a  Novessendes la idea de desenvolupar un projecte de dos anys per a fomentar entre estudiants, professorat, pares i mares de 10 instituts de la Comunitat Valenciana els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Però a més, usant com a estratègia per a impulsar aquestes metes mundials urgents, el mesurament de les quals s’ha proposat per a 2030, l’eina de l’Economia del Bé comú.

EBC comunidada valenciana
Photo by rawpixel.com from Pexels

Aquest model de gestió, que va sorgir fa més de 10 anys, proposa que tot agent social (des d’una família fins a una gran empresa passant per un govern) ha de valorar els seus objectius en funció del que beneficia al bé comú, i no solament a quant ha guanyat o estalviat al final del seu exercici. El balanç financer tradicional només es limita a això últim, i així ens va. Per això, el projecte de Novessendes cerca despertar una consciència crítica en la comunitat educativa i fomentar una altra manera de funcionar, amb instruments pràctics (i no solament teòrics), orientada cap a un món més sostenible i just.

Per a això, amb el suport de la Generalitat Valenciana, Novessendes impulsarà un projecte participatiu transversal de dos anys entre estudiants de 4t d’ESO de diferents instituts, el seu professorat i progenitors. Al fina del procés, que es desenvoluparà entre 2019 i 2021 amb l’assessorament de la Càtedra de la EBC de la Universitat de València, s’obtindrà una Pedagogia del Bé Comú consolidada per a continuar inculcant els principis de la EBC, que casen perfectament amb els ODS:  justícia social i solidaritat, sostenibilitat mediambiental, democràcia i participació, igualtat de gènere.

L’estratègia consta de dues etapes. La fase 1, que representa l’experiència pilot i es desenvoluparà a Betxí, i la fase 2, que abastarà a 10 instituts de la Comunitat Valenciana i on es desplegaran els resultats obtinguts en la primera part. Durant aquest temps, els i les estudiants, els seus progenitors i el professorat rebran formació en principis i valors EBC, en el marc de l’aprenentatge cooperatiu, equitatiu i inclusiu. Participaran en tallers formatius; desenvoluparan didàctiques pedagògiques a partir d’una guia d’activitats elaborada per al projecte; treballaran a través de la pedagogia d’Aprenentatge i servei en casos pràctics en els quals puguen aplicar la EBC en benefici de les seues comunitats; participaran amb l’aprés en un concurs inter-escolar de vídeos i en una lliga de debat intercentres…

“Pretenem impulsar un model de ciutadania compromesa activament en la consecució d’un món més equitatiu i sostenible, a través del foment de comportaments responsables”, explica el document del projecte.

 

 

Email
LinkedIn
Facebook
Twitter

Altres entrades

Novessendes promoverá a los ODS en el aula a través de la Economía del Bien Común

Añade aquí tu texto de cabecera

Añade aquí tu texto de cabecera

EBC comunidada valenciana